12 Kasım 2013 Salı

kenti-boz

Kenti-Boz

Kentin sokakları ve duvarları günümüzde hem egemen resmi ideolojinin propaganda/reklam/tanıtım aracı hem de bu ideolojinin seyirlik oyunlarına karşı gündüz daha masum geceyse daha serbestçe dile gelen tepkinin değişik şekillerde ortaya çıktığı  mekanlardır. Gündüz bastırılan ve ehlileştirilen isyan duygusu gece olduğunda ve karanlık çöktüğünde daha bir özgürce dolaşır ara sokaklarda. Gündüzün izlerini yırtar geçer fırsat buldukça asi duygular.

Seçim sırası/sonrası İzmir duvarları da bu ritüelin yaşandığı alanlardan biriydi. Kentin insanı gündüz sıkça karşılaştığı ne idüğü belirsiz gülümseyen insanlarla dolu seçim duvarlarına gece olduğunda bütün öfkesiyle saldırıp gülümseyen bu sahte yüzleri amorflaştırdı. Bunun olağanüstü bir bilinçle yapıldığı asla söylenemez; belki de kendi partisinden olmayan adayın afişini yırttı attı; belki de sadece öfkesini dile getirmek için; veya bu kukla yüzlerden sıkıldığı için; hatta belki de kendisinin bile henüz tanımlayamadığı bir rahatsızlık duygusundan.... saldırmak, yırtıp atmak, bozmak, olanı reddetmek….

Anlatılan belki de sadece bir fanteziden ibaret olabilir; bozma eylemi sadece gece yaşanmamış olabilir ama gecenin isyan duygusunu daha rahat ortaya çıkarması gerçeği bu kurguya neden oldu belli ki. Fotoğraflar anlatsın sadece gerçeği, biraz da göstersin….


Suzan Orhan
3 Haziran 2009
İzmir

(Not: Bu proje, 05-30 Haziran 2009'da Kargart'da gerçekleştirilen Hack it! (Hack'leyin!) 'de yer aldı.) 












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

16.10.2021 Köylü Pazarı, Adapazarı, Sakarya  4 Kilo soğan 10 TL